STRUMA

Rygere har langt større risiko for at udvikle en stofskiftesygdom i skjoldbruskkirtlen end ikke-rygere, hvis de samtidig er arveligt disponeret for stofskiftesygdomme som for eksempel struma, for højt eller for lavt stofskifte.
Det viser ph.d-studerende Thomas Heiberg Brix forskning fra de sidste tre år.
Forskningen tager udgangspunkt i Tvillingregistret og afdelingen for medicinske kirtelsygdomme ved Odense Universitetshospital. 

Omkring 10 procent af danskerne oplever at få en stofskiftesygdom, men lægerne ved ikke hvorfor sygdommene bryder ud. Derfor var formålet med Thomas Heiberg Brix forskning at præcisere om årsagerne skyldes arvelige eller miljømæssige faktorer. 

5479 tvillingepar født mellem 1953 og 1972 deltog i en spørgeskemaundersøgelse i 1994. De blev blandt andet spurgt om de havde eller havde haft stofskiftesygdomme. På den måde fandt forskerne frem til 132 enæggede og tveæggede tvillinge-par, hvor en lider af struma, for højt stofskifte eller for lavt stofskifte mens den anden er rask. 

Det har været en stor fordel at bruge tvillingedata til forskningsprojektet, fordi de 132 udvalgte tvillinger har haft fælles forhold i fostertilværelsen, under fødslen og mens de voksede op. De har for eksempel spist samme slags mad og er blevet påvirket af samme miljøforhold. Det udgangspunkt for studierne udelukker en lang række usikkerhedsmomenter, som normalt svækker forskningsresultaterne. 

Thomas Heiberg Brix forskningsprojekt viste, at arvelige forhold er hovedårsagen til stofskiftesygdomme, men at miljøet også spiller en vigtig rolle.  82 procent af årsagsfaktorerne kunne for eksempel føres tilbage til arvelige forhold, mens 18 procent skyldes påvirkninger fra miljøet, blandt andet rygning. Projektet viste for de enæggede tvillingepar, at rygning femdobler risikoen for at en stofskiftesygdom bryder ud, hvis man samtidig er er arveligt disponeret for sygdommene. Hos rygende tveæggede tvillinger var risikofaktoren på 2,5 gange