Undersøgelser af diabetes mellitus (sukkersyge) hos tvillinger.

Et par af de seneste års forskningsprojekter ved Det Danske Tvillingregister (DTR) har omhandlet diabetes mellitus. Denne sygdom findes i to former, den ikke-insulinkrævende form, der rammer ældre, og den insulinkrævende form, der kan ramme mennesker i alle aldre. Sidstnævnte er en af de hyppigste kroniske sygdomme, der rammer børn. 

Insulinkrævende diabetes mellitus

Alle tvillingpar født mellem 1953 og 1982 har medvirket i undersøgelsen af den insulinkrævende diabetes, idet de fik tilsendt et spørgeskema i 1991, hvor der blev spurgt om de havde denne sygdom. De, der havde diabetes, blev herefter grundigere undersøgt.

Undersøgelsen viste, at risikoen for at få diabetes var 60-70%, hvis man var enægget tvilling til en med sygdommen, men den kun var 10-12%, hvis man var tveægget tvilling til en med diabetes. Det blev vist, at arvelige faktorer kunne forklare ca. 75% af tilbøjeligheden til at blive syg. Dette er meget højere end tidligere troet.

Endnu kan denne sygdom ikke forebygges, men der forskes intensivt i dette verden over, og når der er fundet et virksomt middel, vil det være indlysende, at familier til diabetikere vil blive de første, der skal tilbydes dette. 

Ikke-insulinkrævende diabetes mellitus

Denne form for diabetes kendes også under navnet aldersdiabetes, og ældre kan gå rundt med sygdommen uden at vide det, da den kun giver lette eller ingen symptomer i starten. 300 par ældre tvillinger, heraf nogle med og nogle uden kendt diabetes, blev undersøgt. Det viste sig, at en del af de "raske" tvillinger i virkeligheden havde diabetes, og dette gjaldt i lige høj grad enæggede og tveæggede tvillinger. Risikoen for at få diabetes var høj, hvis man var tvilling til en diabetiker, BÅDE for enæggede og tveæggede tvillinger. Miljøfaktorer må derfor være vigtige for at udvikle sygdommen, især kost og motion. Det er derfor vigtigt for alle at spise sundt og få daglig motion, for at undgå denne type diabetes.

De undersøgelser, der er beskrevet ovenfor, er lavet af lægerne Kirsten Ohm Kyvik,  Pernille Poulsen, Allan Vaag, Anders Green og Henning Beck-Nielsen og betalt af en lang række danske velgørende fonde, herunder Diabetesforeningen.